MEMORANDUM naši LJUBEZNI – Maci nad macami!

NAŠA MACA

 

 

Vsi smo nori na Maco!

Našo Maco.

Ko jo spoznaš in predvsem, ko ona spozna tebe, te osvoji, nasmeji in ji slediš.

Preprosto te začara s svojo igrivostjo, s prikupnostjo, z željo po božanju in pohvali. Nikoli pa se ne naveliča igre »skrivalnice«. Izvaja jo v nedogled in mi ji nasedemo. Nehote.

V bistvu tega nočemo, vendar nas potegne v svojo igro, da jo kličemo, iščemo ali lovimo in je seveda nikoli ne ulovimo. Zato se predamo! Se uklonimo! Včasih pa smo s tem lovljenjem celo obsedeni.

Ko je ni doma, jo pogrešamo tako rekoč vsak trenutek. Med seboj si zastavljamo bolj ali manj podobna vprašanja:

»Je kdo videl našo Maco?«

»Kje hodi naša Maca?«

»Je Maca doma?«

»Kdo je nazadnje videl Maco?«

»Je Maca danes že kaj jedla?«

»Je bila danes Maca že kaj zunaj?«

»Ko pride Maca, naj pride k meni v mojo sobo …«

»Daj zdaj Maco malo meni!«

»Kaj Maca spi na tvoji postelji?«

»Kaj res ne vidiš, da Maca čaka pred vrati?«

»Si pogledal na balkon, ali je prišla Maca?«

»Je prišla kaj Sivi?« (to je Macina najboljša prijateljica)

»Kaj pa Miki ali Artur?« (tudi to sta Macina prijatelja, vendar ne najboljša) 

In tako naprej in tako naprej, sprašuje vsak izmed nas vsak dan znova … Takoj, ko vstopi skozi vrata. Včasih še pred pozdravom vsem ostalim, ki smo doma. 

Tako nas je naša Maca vse začarala. To ji je uspelo narediti z nami v manj kot enem letu. Danes je naša Maca stara nekaj mesecev in dve leti.

Da, točno tako. Ni pomota.

Pa zagotovo vam je zdaj že popolnoma jasno, kdo je naša Maca!

Ne še čisto?

Še en majhen namig mogoče?

Naša Maca tako rekoč vse letne čase sama skrbi za svojo prehrano, razen pozimi. Tiste mesece bi ji trda predla, če ne bi imela nas. Ampak ves ostali čas pa nam prinese pokazat svoj dnevni ulov.

Res je, kar ste pomislili!

Maca je naša najljubša muca.

Ena in edina.

Nenadomestljiva.

Naša dobra volja, naša učenka in naša učiteljica.

Naš dom je njen dom, vse od dne, ko smo jo našli pred vhodnimi vrati. Natančneje pri smetnjaku. In ugotovili, da nam jo je nekdo nastavil. Čisto majhno, nedohranjeno in zelo prestrašeno. Po navodilih veterinarja si je takrat hitro opomogla in nam začela zaupati. Vse prehitro je zrasla v veliko muco.

Njen dnevni ulov hrane je lahko tudi do štiri ali celo pet miši na dan. Vendar miši niso edini glodavci, ki jih ponosno prinese na vpogled. Zadnjič sem se posvetovala s poznavalci, kakšna žival neki bi to lahko bila: ima dolgi, precej košat rep, velika je nekje 10 cm in kar ljubka.

To je bil polh, so povedali. Polha je prinesla. Se z njim poigravala in bila videti silno ponosna in razigrana. Po pohvali in ukani sem jo zvabila v hišo, da sem lahko rešila prestrašeno živalco.

Štirinožci niso njen edini cilj ulova. Zanjo pospravljamo tudi ostanke perja. Za kosilo, malico ali večerjo si pripravi marsikaj, česar potem ne zmore niti pojesti. Ostanki hrane ležijo po terasi ali na trati. Čez čas se nanje naselijo muhe, če jih redno ne pospravljamo mi ali pa jih pospravi kakšna od Macinih prijateljic in prijateljev.

Danes so se muce, ki imajo na razpolago kupljene brikete in vse ostale mačje poslastice, polenile in jim ne pade na misel tekanje in lovljenje vsega, kar se najde na travniku, polju ali gozdu. Ni potrebe.

Ampak to ne velja za našo Maco! Ona je ponosna naslednica svoje vrste, ki ohranja tradicijo in ugled. In točno takšna nam je najbolj pri srcu.

Že zdavnaj sem ji oprostila, da je kot odraščajoča muca brusila in zbrusila svoje kremplje na naši usnjeni sedežni garnituri, stolih in veliki leseni mizi v jedilnici. Vse luknjice in luknje ob otipu spominjajo na njeno praskanje, pa vendar takrat nisem imela moči, da jo naženem pri vratih ven.

Zdaj brusi kremplje zunaj in nasploh je zelo kultivirana. Iztreblja se samo zunaj. Kot majhna je kopala zemljo iz lonca z rožami in približno izločala v pravo smer. Ko smo ji kupili mačje stranišče, je bila navdušena. Takoj je vedela, da je namenjeno njej. Po vsakem iztrebljanju je skrbno, skoraj preveč skrbno zakopavala svoje izločke, tako da je pesek letel po sobi v dometu tudi nekaj metrov.

Včasih je videti, kot da ima naša Maca veliko željo, da nas zabava s svojimi premetenimi in bistroumnimi triki in nenavadnim obnašanjem.

Na drugi strani pa opazujemo njeno svojeglavo in pogosto neukrotljivo vedenje, ki je verjetno del njenega »mačjega« razvoja. Mogoče bi morala napisati, da muce delujejo po instinktu. Vendar naše Mace ne vodi zgolj nagon, temveč prebrisanost in inteligenca mačjega sveta. 

Česa vse se lahko človek nauči od prijateljev iz živalskega sveta, se večkrat niti ne zaveda. Tisti pa, ki takšne prijatelje imamo, dobimo priložnost, da to spoznavamo in se čudimo.

Iz življenja muc je nastalo še prav posebej veliko pregovorov, ki izražajo človekov značaj:

Mačko je ubila njena radovednost!

Muce imajo devet življenj!

Je siten kot breja mačka.

Je priliznjen kot mačka.

Hodi kot mačka okoli vrele kaše.

Dremlje kot maček.

Je moker kot mačka.

Je na denar kot mačka na salo.

Kdor ne hrani mačke, hrani miši.

Kadar mačke ni doma, miši plešejo.

Zavija kakor mačka na strehi.

Nosi sem in tja kakor mačka mlade.

Za epilog sem vpela zapis O mački in njegovem gospodarju, ki ustreza izkušnji z našo Maco.

Midva z mačko se razumeva. Če bi se jaz rad igral, se dela neumno. Če gledam televizijo, bi se rada igrala. Če ji odprem vrata, da bi šla ven, si premisli. Zaprem vrata, hoče ven. Dam ji večerjo, se zmrduje. Sam sedem k večerji, hoče, da dam njej. Da, lepo se razumeva – midva z mačko. (S. Macfarlane)

Za sam konec bi dodala, da naša Maca zelo rada sodeluje pri pripravi pogrinjka na jedilni mizi. Takrat skoči na stol. Pozorno pogleduje, viha smrček ter kdaj pa kdaj prikupno zamijavka. In čaka na svoj grižljaj ali dva.

Večkrat je nad našim okusom razočarana. Včasih pa le pade priboljšek, ki tudi njej diši. Takrat prijazno zakroži med našimi nogami, nas oplazi z repom in s tem pohvali.

Tako dobimo dovoljenje, da smo lahko še naprej njeni prijatelji in stanodajalci.

*

Zapisala: Simona Babič, September 2013

*

Objava v zahvalo in poklon naši Maci, ki je bila z nami 12 let (2010 – 2022).