V ljubezni nisi doma, dokler ljubezen ni tvoj dom!

TEČAJ MEDITACIJE
21-dnevni izkustveni program
OSHO (2023)

Knjiga je izjemno navdihujoča in kar kliče k delu »na sebi«. Spoznavanje svoje prave narave je edino delo, ki je vredno vsega truda. Osvobaja – najprej posamezne dele nas samih – in obuja celostnost. Ko smo celi – zaceljeni – takrat delujejo telo, um, srce in duša skladno in ubrano. Naša zavest se razširi, občutimo sočutje do vsega stvarstva – vseh ljudi, živali, narave … Opravili smo z vsemi zamerami, vsakim zunanjim in notranjim bojevanjem, trpljenjem kot tudi občutkom večvrednosti ali samo-pomembnosti. Skratka – ozdravljeni anomalij in v veliki meri tudi iluzij – stopimo na povsem novo pot. Preobrazba nas je preoblekla v drugačno dojemanje stvarnosti, kjer postaja prisotnost radosti in blaženosti naše naravno stanje. Maske in igranje neštetih vlog smo zamenjali za pristnost in sproščenost. Naše največje zadovoljstvo pa zraste iz ustvarjalnosti in to ne glede na to »kaj« ustvarjamo. Ali domiselno izkazujemo vso čast naravi ali prostodušno skrbimo za svoje bližnje ali daljne ali za živali ali se ukvarjamo z umetnostjo, znanostjo ali … Vse, kar delamo s polnim srcem in z radostjo v duši, je ustvarjanje. In da bi to stanje tudi resnično dosegli, je treba dati dovoljenje samemu sebi. Da – prav ste razumeli. Dovoliti si moramo sprejemanje sebe, takšnega, kot smo – z vsemi »pomanjkljivostmi« – ne glede na svoje mnenje, da to ni mogoče. Sprejemanje je ključ – vse drugo je treba opustiti. Globoko v sebi smo vsi božanski, zavedajoči in vredni vsake milosti. Prav to pa mora odkriti vsak sam – nihče drug nam ne more dati spoznanja »kdo ali kaj v resnici sploh smo«. Spoznavanje samega sebe je največja pustolovščina, ki si jo lahko zamislimo. Vse druge tako imenovane »pustolovščine« se ob tem porazgubijo, razblinijo, saj ugotovimo, da so pravzaprav privlečene za lase. Ko dojamemo svojo pravo naravo, svojo bit in utrip v povezavi z vesoljem, postajamo mogočni (in hkrati ponižni), tihi, pomirjeni in neskončno hvaležni. 
Spremna beseda prevajalke: Simona Babič (15. junij 2020, Slovenska Bistrica)

INTELIGENCA
Ustvarjalen odziv na sedanjost
OSHO (2021)

Inteligenca je bistvena za življenje. Je naravna lastnost življenja. Tako kot je ogenj vroč in zrak neviden in voda teče navzdol, je tudi življenje inteligentno. Inteligenca ni dosežek. Rojeni ste inteligentni. Drevesa so inteligentna po svoje; imajo dovolj inteligence za svoje življenje. Ptice so inteligentne, tako kot tudi živali. Pravzaprav se to, kar religija pojmuje z izrazom Bog, nanaša samo na eno stvar – da je vesolje inteligentno; da je v vsem skrita inteligenca. In če imate oči za to, da vidite, jo boste videli povsod. Življenje je inteligenca. Samo človek je postal neinteligenten. Človek je skazil naravni tok življenja. Razen pri človeku neinteligentnost ne obstaja. Ste že kdaj videli ptico, za katero bi lahko rekli, da je neumna? Ste že kdaj videli žival, ki bi jo lahko imenovali neumna? Ne, take stvari se dogajajo samo človeku. Nekaj je šlo narobe.
Osho v knjigi izpodbija splošno zamisel, da spodbujamo inteligenco z urjenjem intelekta. Intelekt je logičen, pravi; inteligenca pa je paradoksalna. Intelekt razstavlja stvari, da preučuje njihovo delovanje; inteligenca pa jih sestavlja in združuje, da ugotovi delovanje celote. Osho trdi, da se ustvari neravnovesje in trpita tako posameznik kot družba, kadar izobraževalni sistemi dajejo prevelik poudarek intelektu. Le z inteligenco se namreč lahko na izzive spreminjajočega se sveta odzivamo ustvarjalno.
Z raziskovanjem razlik med intelektom in inteligenco ta knjiga spodbuja bralce, naj se bolje zavedajo, kako pristopajo k težavam – logično, čustveno in praktično – in kako jih rešujejo.
Inteligenca namreč ni razmišljanje o preteklosti in ni skrb za prihodnost – preteklosti ni več, prihodnosti pa še ni. Inteligenca je izkoristiti ta trenutek na najboljši možen način.

Vrnitev k sebi 
Vodnik po meditaciji za življenje
v blaženosti - OSHO (2021)

Vsi smo že doživeli trenutke "prihoda domov" - ko smo sproščeni, prizemljeni in brez nemira, ki sicer močno zaznamuje naše vsakodnevno življenje. Ti trenutki se lahko pojavijo v naravi ali sredi dejavnosti, v kateri uživamo, sami ali z ljudmi, ki jih imamo radi. Čeprav smo kot posamezniki edinstveni in raznoliki, je vsem tem trenutkom skupen občutek, da smo točno tam, kjer bi morali biti. S tehnikami, prilikami in meditacijami iz te knjige se lahko ti redki trenutki, ko se »počutimo doma«, preobrazijo v notranji tok, ki bo prežemal vse vidike našega življenja.
Knjiga ponuja:
-nasvete za meditacijo in specifične tehnike, ki jih je vredno preizkusiti;
-vpogled v navade, ki nas ohranjajo napete in v konfliktu;
-uvid, kako bi bilo videti življenje, če bi lahko prepoznali te navade in jih opustili.
Modrosti v knjigi so oblikovane tako, da bi nas spremljale na poti k preobrazbi tistih redkih trenutkov, ko se »počutimo doma«.

»Premikajte se, kolikor celovito in popolno lahko, v samo središče svojega bitja, v središče ciklona. In prišli boste domov.« - Osho
TANTRA 
Vrhovno razumevanje - OSHO (2020)

"Če še ne poznate OSHA, je knjiga Tantra dobra priložnost, da ga spoznate. Kot tudi dobra priložnost, da spoznate tantrični pogled na življenje."
Res je, da sem delo prevajala s pikolovsko natančnostjo. Res pa tudi je, da sem ob delu neizmerno uživala. Zakaj?
Zato, ker sem s prevodom končno dobila vpogled v svojo tantrično izkušnjo.
Ko si v procesu teh mističnih doživljajev ne razumeš, še manj dojameš.
Ko sem prvič prebrala knjigo TANTRA sem bila tako navdušena nad preprosto, a nadvse modro razjasnitvijo, da sem to znanje želela deliti naprej. TANTRO danes imenujem: mistična znanost. Za knjigo si bo treba vzeti čas. Ne da se je prebrati na dušek. Ko jo boste prebrali prvič, jo boste okusili. Ko jo boste brali drugič in tretjič, se boste čudili - knjiga daje občutek, da vsakič znova berete drugačno knjigo.
Namreč ob branju se bo širila vaša zavest, intuicija. Odpirali se bodo novi svetovi. Preprosto boste zaplavali v svojo izkušnjo.
Med razlage so vključene zgodbe, tudi smešne, ki dajo knjigi še poseben čar.
Če je v vas že zasajeno seme tantre, je možno, da vas bo poneslo na popotovanje, o katerem se vam danes niti ne sanja ...
Želim vam čudovito potovanje ... nikar ne mislite, da bo vse teklo mirno in gladko. Veliko bo brzic, kanjonov in stranskih rokavov.
Ampak prepustite se toku - naj vas nosi po svoje ... proti vrhovni izkušnji in vrhovnemu razumevanju. (Simona Babič)