SE VARAM? (odlomek iz 2. knjige)

Dve sosedi o tretji:
»A, veš, da jo je prevaral?«
»Res? Uboga reva? Pa kaj misliš, da ve?«
»Ne bi rekla. Se mu vidi, kak je prefrigan.«
»Pa vedno tako lepo govori o svojem!«
»Ja, rada ga ima. Saj vidiš kako ga pedina od spredi in od zadi.
»Toti res ne ve, kaj ma. Zakaj ga le tak okol serje?«
*
Prijateljici med seboj:
»Prevarala sem svojega!«
»Daj, nehaj! Kak ti je to padlo na pamet?«
»Ti ne veš kak je lušn in prijazen.«
»To še nič ne pomeni.«
»Moj ni nikoli takšen do mene.«
»Ja včasih je že moral bit, če si ga pa vzela.«
»Včasih, včasih! Pa ga danes poglej. Samo na kavču leži in mu do ničesar ni več. Jaz pa bi tako rada še živela.«
»Pa se pomeni z njim. Bota že našla rešitev. Saj to hočeš, al ne?«
»Ne vem, samo še na onega mislim. Samo tiho bodi, da ne boš komu povedla!«
*
Sem jo prevaral! Sem ga prevarala!
Hm, kdo je tu koga prevaral? Ti njega/njo ali on/ona tebe?
Napaka. Zbudi se. Prevaral si SEBE. Fej! Sram te bodi, kako grdo ravnaš sam s seboj. Kaj res nisi vreden prijaznejšega in bolj sočutnega odnosa do samega sebe?
Ja, koga pa misliš, da si prevaral? In se sedaj bojiš, kdo vse bo izvedel za tvojoprevaro?
Najprej moraš izvedeti, da si v resnici prevaral samo sebe. Samega sebe. Boli? Še bolj bo! Varaš, skrivaš se, si na preži, da te kdo ne zaloti, te zmoti, te sliši in razkrinka. Ves čas te po malem skrbi, kaj se bo zgodilo naslednje. Strah te je.
Poglej se, afna, da mu ni para. Trenutke zadovoljstva si pripravljen zamenjati za zadovoljstvo, ki bi ga lahko našel že zdavnaj, če bi le hotel. Tako, pa si ga zamenjal za nadaljnje ure, dneve, tedne, mesece in leta, ko NE BOŠ zadovoljen.
Naredil boš preveč kompromisov s samim seboj in ti te bodo grizli od znotraj navzven. Navzven boš kazal lep obraz, znotraj pa bo kisel od kisline, ki ga bo najedala.
Nikoli ne moreš tako dobro prevarati drugega, kot lahko prevaraš samega sebe. Poln si peska v očeh. Pogled se ti je zameglil in izgubil.
Razumeš, da ni potrebe, da se ti smili partner ali partnerka. Edini, ki se tukaj lahko komu smili, si le ti. Ti se lahko smiliš vsem drugim in seveda samemu sebi, ker si tak slabič. Ti si tista reva, ki si v riti, ker si čisto navadna rit!
Kaj je res tako težko stopiti pred obraz svojega partnerja? Mu pogledati v oči in povedati: »Odhajam«. Izbral sem drugo/drugega.«
DA. Prav to je najtežje! Prav to zahteva pogum in konec koncev odločitev, da prevzamemo odgovornost za svoje dejanje. Nihče ne bo prevaran, ko vsi vpleteni vedo, kaj se dogaja. S tem dobi vsak možnost izbrati in odločiti, kako bo ravnal pri sebi in s seboj. 

Soočenje naredijo resnično samo izjeme, ki so prav zaradi tega izjemne.
Če vaš partner izbere, da vam »varanje« dopušča, seveda potem to ni več varanje. To je potem izbira vašega partnerja in nima več opravka z delom »za hrbtom«. …


(odlomek iz 2. knjige, ki je še v pripravi za tisk in za katero še lahko zakupite BON po znižani ceni. Prihranili boste 3 eur. Izdana bo v letu 2016 in primerna kot darilo sebi in še marsikomu … 
Naročila še sprejemam na: ponovno.simona@gmail.com ali FB Pisarka Simona – zasebna sporočila)
Avtorica: Simona Babič