»V NESKONČEN RAZCVET!«

 

Srčno upam draga bralka ali bralec, da si med tistimi, ki so v svojem življenju že občutili takšno srečo, ki bi ji lahko nadeli ime: Blažena sreča. Če sledimo temu, kar nas osrečuje, radosti in veseli ter se cenimo, smo že blizu teh občutkov.

Občutenje največje sreče – blaženosti – se ne skriva nikjer drugje kot v naših globinah. V nas in na nas je odločitev ali bomo posegli po njej. Lahko si zastavimo cilj, da nas v raziskovanju teh občutkov ne bo prav nič ustavilo in da z nič manj ne bomo več zadovoljni.

Da! To niso samo prazne besede in marnje neke »Pisarke«, ki je nekoč menila, da je »sreča« za izbrance. Ta fraza potuje od ust do ust in ima moč tako dolgo, dokler je z močjo energije ljubezni in z njeno intenzivnostjo ne bomo preobrazili in ozavestili iz sredice svoje biti.

NAJLAŽJE je jamrati, se pritoževati, premišljevati o prepričanjih in se nanje obešati kot pijanec plota. Da, to je v resnici tako lahko, da zna prav vsak. In to tudi počne – neprekinjeno sleherni dan.

NAJTEŽJE pa je pogledati resnici v oči. Ali jo sploh želimo videti? Veliko raje se je izogibamo, kot da je nekaj kužnega in neprimernega za današnji čas. Kot da je najbolj primerno, da samo kukamo izza megle trajnega nezadovoljstva. Če ni moči videti v globino svojih oči, potem ni moči videti tega, kar se skriva še globlje v naši notranjosti. Posledično iz nekega čudnega prepričanja zanikamo sebe in neznansko težko živimo s samim seboj.

Od zunaj se radi ogledujemo, še bolje: primerjamo in širokoustimo z banalnimi besedami, ki so največkrat brez repa in glave. Naša usta brbljajo običajne puhlice ne glede, kakšne neumnosti letijo iz nas. Same naučene fraze, splošno sprejeta mnenja, parole od tu in tam in zastarele ter globoko zakoreninjene zasnove besed in posledično dejanj, ki jim sledimo kot ovce, pa čeprav ne držijo, ker je posoda iz katere zajemamo prepolna postanih in slabo prebavljivih vsebin.

Toliko nesnažnosti (prepričanj), kot smo v zameno za začasno »lep« zunanji videz in izkazovanje zunanje »moči« pripravljeni pogoltniti ali navleči nase se nikoli ne bo dalo izmeriti.

A obstaja upanje – kot vedno upanje umre zadnje – da nam bo lepega dne le dovolj vseh teh posod, napolnjenih z gnevom zgrešene preteklosti, in si bomo končno dovolili, da zaživimo drugače. Pa ne za en sam samcat trenutek, temveč vsaj za preostanek tega ljubega življenja. Zatorej! Moči upanja poganjajo svet.

»Upanje je nekaj puhastega, kar sede v našo dušo in poje pesem brez besed IN PRAV NIKOLI NE ODNEHA.« (Emily Dickinson)

Na čem je poudarek? Kot to nizam skozi vse tri svoje knjige, znova naglašam – pri sebi. Ni druge meni znane poti in ni drugih, ki bodo to storili namesto nas.

Če že potrebujemo vzornike, jih ne iščimo med »zvezdniki«. Če že potrebujemo primere, izločimo tiste, ki so primerljivi in postanimo nekdo »brez primere«.

Kajti to tudi smo – neprimerljivo – edinstveni, unikatni in s tem v prvi vrsti primer za »premer«!

Vedno lahko na že znanih različicah naredimo izboljšano izvedbo samega sebe. Raziskujemo dane posebnosti ter jih razvijamo in izmojstrimo do občutenja blažene sreče.

Zato ljubezen medsebojno poklanjajmo (sebi, drugim, živalim, rastlinam, gozdovom, vodi, zraku … in tako v neskončnost) in se priklonimo njeni veličini, ko jo prejmemo v zameno za kar koli. Ni samo po sebi umevno, da ljubezen prejmemo.

To bi bilo sicer prečudovito, a žal smo ljudje prav zares »čudna« bitja, ki ljubezni praviloma ne delimo brez razloga. Zato je še toliko pomembnejše, da to ozavestimo in ljubezen v obilju dajemo, kajti samo v tem primeru dobimo neomejeno priložnost, da jo bomo tudi prejemali, in to od celega sveta.

Obdarimo se z ljubeznijo in bodimo ta ljubezen, ki jo pričakujemo od drugih in od drugje.

Ljubimo resnico in resnične ljudi, njihov način življenja ob tem pa ostanimo zvesti svojemu.

Vsak dan, ki ga obeležimo v tem duhu, je prazničen.